Tio Pepe Fino en Rama
Tio Pepe Fino en Rama er steroide-verionen af den vanlige, glimrende og verdenskendte Tio Pepe Fino sherry.
Den fremstilles af palomino fino, dyrket i den kalkrige albariza-jord fra de to vinmarkerne Marcharnudo og Carrascal.
I anerkendelse af, nogle af fadene i Tio-Pepe soleraen var bedre end andre, har man udvalgt en lille del af fadene til en særlig tapning, der foregår én gang i foråret, når florlaget er det tykkeste, og dermed afgiver maksimal aroma til vinen.
Ingen andre finoer udtrykker gærens unikke karakter tydeligere end i 'en rama', hvor der ydermere tappes uden hverken klaring eller filtrering. Faktisk er en rama kælderjargon for den rå, ubehandlede fino, der normalt behandles inden aftapning.
En rama-udgaven udgør i den aktuelle tapning kun ca. 16.000 flasker til verdensmarkedet.
Gennemsnitsalderen på denne sherry er ca. 5 år - hele tiden beskyttet af og under indflydelse af flor.
Tio Pepe en Rama viser en lidt dybere farve end standardudgaven, og også på aromasiden er der skruet op: kraftfuld aromatisk, og alligevel elegant på samme tid med intens gærkarakter og aroma af friskt brød, gips, frisk tang og nyhøstede mandler. Smagen er knasende tør med præcision, kompleksitet og drikkeglæde med salte undertoner og lysten til det næste glas.
Nyd denne fino kold og af et lækkert hvidvinsglas. Den passer ikke til alt, men er en af de vine, der er utrolig anvendelig til en bred vifte af retter, der ellers kan være svære at sætte vin til. Østers, artiskokker, oliven, mandler, alt godt fra havet (også friteret 'skidtfisk'!), røget laks og ikke mindst en iskold gazpacho er gode partnere.
91+ Robert Parker's Wine Advocate
"I had the chance to compare two bottlings of the briny NV Tío Pepe Fino en Rama. This is the current 2017 release, dressed with a yellow and gold label. It starts with a nose that combines notes of albero sand (the one used for bullfighting rings and cellar floors), esparto grass and some nutty undertones. The palate is dry and intense with pungent flavors, good complexity and depth for a four-year-old Fino. There is a notch more concentration and nuance here plus a wide, long, velvety texture and a salty aftertaste. 16,990 bottles were filled in April 2017. This is very good value and an excellent introduction to the en rama category of Fino Sherry."
TWA #234, december 2017
